- Πριήνη
- Αρχαία ελληνική πόλη στην Καρία της Μικράς Ασίας, κοντά στην ακτή, στους νότιους πρόποδες του όρους Μυκάλη.
Τον 8o αι. π.Χ., η πόλη μπήκε στην ομοσπονδία των ιωνικών πόλεων και αργότερα πήρε μέρος στους πολέμους εναντίον των Περσών, οι οποίοι την κατέστρεψαν τελείως. Μετά την ανοικοδόμησή της, προσχώρησε στη Συμμαχία της Δήλου και κατά την ελληνιστική εποχή έφτασε σε σημαντική ευημερία, που κράτησε μέχρι την υποταγή της στους Ρωμαίους (133 π.Χ.). Καταστράφηκε τον 13o αιώνα από τους Σελτζούκους Τούρκους.
Η αρχαιολογική σημασία της Π. οφείλεται στο γεγονός ότι, για να προστατευθεί από τις πλημμύρες του Μαιάνδρου ποταμού, οικοδομήθηκε ολοκληρωτικά περίπου τα μέσα του 4ου αι. π.Χ., σύμφωνα με τις πολεοδομικές αντιλήψεις του Ιππόδαμου του Μιλήσιου· τα λείψανα της πόλης είναι καλά διατηρημένα και δίνουν σαφή ιδέα του σχεδίου μιας ελληνιστικής πόλης. Ήταν χτισμένη επάνω σε 4 άνδηρα κομμένα στις πλαγιές του όρους της Μυκάλης και το σχέδιό της το αποτελούσαν μεμονωμένα ορθογώνια με όμοιες ακριβώς διαστάσεις· ακόμα και οι κύριοι και οι δευτερεύοντες δρόμοι είχαν ακριβώς καθορισμένο για τις δύο κατηγορίες πλάτος. Η αγορά βρισκόταν στο κέντρο της πόλης και ψηλότερα ο ναός της Αθηνάς Πολιάδας, περίφημος στον αρχαίο κόσμο. Άλλα σημαντικά οικοδομήματα ήταν το θέατρο, το γυμνάσιο και το Εκκλησιαστήριο.
Tα ερείπια του ελληνικού ναού του 4ου π.Χ. αιώνα, που βρίσκεται στην τοποθεσία της αρχαίας Πριήνης και ήταν αφιερωμένος στην Πολιάδα Αθηνά.
* * *ἡ, Ααρχαία πόλη τής Καρίας, μία από τις δώδεκα ιωνικές πόλεις στους πρόποδες τής νότιας κλιτύος τού όρους Μυκάλη, η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από Ίωνες αποίκους.
Dictionary of Greek. 2013.